Lapset ovat uteliaita ja ahkeria oppijoita. Heidän kasvupolullaan yksi tärkeä osa-alue on talous ja rahan käsitys. Tässä kirjoituksessa käymme läpi, kuinka heille voidaan opettaa rahan arvoa ja sitä, kuinka hallita pieniäkin summia.

Käyttöraha kasvattaa ymmärrystä

Kun lapselle annetaan viikoittain pieni summa käyttörahaa, hänelle avautuu mahdollisuus oman taloutensa hoidon harjoitteluun ja tulee kohdanneeksi konkreettisia tilanteita, joissa taloudelliset valinnat ovat merkittäviä. Tätä kautta lapsi oppii hahmottamaan rahan arvoa, sillä nyt lelu, herkku tai peli ei ole enää vain itsestäänselvä asia, vaan jokin, johon käytetyt eurot vaikuttavat.

Mikä on säästämistä varten?

Vanha sanonta ”säästäminen kaunistaa” pätee myös lapsen talouskasvatuksessa. Säästäminen opettaa pitkäjänteisyyttä ja auttaa lapsia ymmärtämään, että kaikkia toiveita ei voi toteuttaa heti, vaan osa rahoista kannattaa laittaa säästöön tulevaisuuden unelmia varten. Säästöpossu onkin lapsille tuttu väline, mutta myös nuorille soveltuvat pankkitilit ovat hyvä tapa aloittaa säästäminen.

Ostokset – opetellaan päätöksentekoa

Kaupassa käynti on yksi loistava paikka opettaa lapsille talouden realiteetteja. Kun lapsi saa tehdä omia ostopäätöksiä pienillä summilla, hän oppii arvioimaan eri tuotteiden arvoa ja tarpeellisuutta. Samalla hänelle muodostuu käsitys siitä, kuinka paljon rahaa ylipäätään on käytössä ja kuinka se riittää erilaisiin ostoksiin.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että lasten talouskasvatus on hyvä aloittaa pienistä, arkipäivän tilanteista. Käyttörahan avulla voi opettaa harkintaa ja säästäminen puolestaan opettaa pitkäjänteisyyttä. Kaupassa käynti tarjoaa konkreettisen tilanteen, jossa rahan arvo ja oman rahan riittävyys konkretisoituvat. Näiden eväiden myötä lapsi saa hyvät valmiudet ymmärtää talouden lainalaisuuksia myös tulevaisuudessa.