Johdanto:
Lapset ja raha, tuntuu ehkä hankalalta yhdistelmältä mutta onnistuu, kun lähestytään asiaa lasten maailmasta käsin. Kyse on siis siitä, miten tehdään rahan käsitteestä konkreettisempi, ymmärrettävämpi ja opetetaan sen arvoa.

Teksti:
Ensimmäisenä lapselle voidaan opettaa rahaa koskevia perusasioita. Esimerkiksi, mitä rahan käsitteellä tarkoitetaan ja mitä sillä voi ostaa. Käytä konkreettisia esimerkkejä omasta arjestanne. Voit antaa lapsen itse maksaa karkkipussinsa kaupan kassalla ja näin hän oppii, että raha on vaihdon väline.

Minkälaisen taskurahan antaminen on sopivaa on vanhemman oma päätös. Taskurahaa antamalla lapselle voidaan kuitenkin opettaa ensimmäiset taloudenhallinnan perusteet. Lapsi oppii, että rahaa tulee käyttää harkiten, jotta sitä riittää koko viikoksi.

Pelillistäminen on myös hyvä tapa opettaa lapselle rahan arvoa. Tietokone- ja mobiilipeleissä hahmon varusteet ja taidot saattavat maksaa pelirahaa, jonka ansaitseminen vie aikaa. Tämä antaa konkreettisen esimerkin siitä, kuinka raha säästyy ja kertyy ja miten sitä voidaan käyttää järkevästi.

Kodinhoitotöihin voi yhdistää pienimuotoisen palkkion, jolloin lapsi oppii ymmärtämään työn ja rahan suhdetta. Pienet kotityöt, kuten roskien vieminen tai astioiden laittaminen paikoilleen ansaitsevat pienen, sopivaksi katsotun, rahapalkkion. Lapsi oppii, että rahaa ei saa ilmaiseksi, vaan sen eteen täytyy tehdä jotakin.

Yhteenveto:
Lasten kanssa on tärkeää käydä raha-asioita läpi heidän omalla kielellään ja konkreettisilla esimerkeillä. Opeta, että rahan eteen tulee nähdä vaivaa ja sen käyttö vaatii harkintaa. Käyttökelpoisia työkaluja ovat esimerkiksi taskuraha ja pelillistäminen. Rahan arvon ymmärtäminen on taito, joka kantaa pitkälle aikuisuuteen asti ja parhaassa tapauksessa välttää monet taloudelliset sudenkuopat tulevaisuudessa.